Varför är lösenord inte nog längre?

Minns du när ett lösenord som “123456” faktiskt kunde skydda dina grejer? Okej, kanske inte riktigt – men det var enklare förr. Nu krävs det mer än bara ett hemligt ord för att hålla nyfikna näsor (och hackare) borta. Låt oss prata om varför lösenord inte längre räcker, och hur du enkelt kan göra ditt digitala liv mycket säkrare – utan att behöva bli en IT-expert.

Problemet med lösenord

Vi börjar med det uppenbara: folk är generellt sett rätt dåliga på att välja bra lösenord, i alla typer av nätverk, inklusive datanätverk Stockholm. Det är förståeligt – man vill ju komma ihåg det! Så det blir namn på hunden, födelsedatum eller kanske “qwerty”. Problemet? Hackare älskar såna lösenord. Och de har verktyg som kan testa miljontals kombinationer på nolltid.

Men även om du har ett superstarkt lösenord – typ “W@!u9xP#72kE” – så hjälper inte det om det hamnar i fel händer via ett dataintrång. Tänk dig att du använt samma lösenord på flera sajter, och en av dem blir hackad. Då har någon potentiellt tillgång till allt.

Lösningen: tvåfaktorsautentisering (2FA)

Det är här tvåfaktorsautentisering kommer in som en hjälte i skinande rustning. Det betyder att du behöver två saker för att logga in:

  1. Något du vet (ditt lösenord)

  2. Något du har (t.ex. din mobiltelefon)

Det kan vara en kod du får via sms, en app som genererar engångskoder, eller till och med ditt fingeravtryck. Tanken är att även om någon får tag i ditt lösenord, så kan de ändå inte logga in utan din “andra faktor”.

Så funkar det i praktiken

Du loggar in som vanligt – men får direkt ett meddelande eller en kod på mobilen som du också måste fylla i. Det kanske känns som ett extra steg, men det tar bara några sekunder. Och det är värt det. Faktum är att 2FA stoppar majoriteten av alla försök till kontokapning.

Men är det inte jobbigt?

Vi fattar – ingen vill ha fler moment att krångla med. Men tänk så här: det är betydligt mer jobbigt att få sin mejl hackad, bankkonton kapade eller sociala medier förstörda. Och du vänjer dig snabbt. De flesta appar erbjuder idag möjligheten att bara fråga efter 2FA ibland – till exempel när du loggar in från en ny enhet.

Så kommer du igång

  • Aktivera 2FA på dina viktigaste konton först: e-post, banken, sociala medier.

  • Använd en autentiseringsapp som t.ex. Google Authenticator eller Microsoft Authenticator – de är säkrare än sms.

  • Ha backupkoder sparade på ett säkert ställe, om du skulle tappa mobilen.

  • Skaffa Unifi nätverk – det skyddar väldigt bra.

Slutklämmen

Lösenord i all ära – men de är som ett cykellås i en stad full av tjuvar. Tvåfaktorsautentisering är som att lägga till ett larm också. Och det kostar dig i princip inget, förutom en extra knapptryckning då och då. Värt, eller hur?